Hi serem, al Paral·lel i allà on calgui, per la independència de Catalunya!

Manifest de Demòcrates de Catalunya amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya (11.9.2022)

Diumenge celebrarem una nova Diada Nacional de Catalunya, festa d’afirmació del que som com a poble, però també, i sobretot, de reivindicació, de combat democràtic, d’exigència cívica. I celebrarem la Diada en uns moments delicats per a Catalunya i per a l’independentisme, marcats per l’espectacle galdós de la divisió dels partits majoritaris, i també per la sensació de tenir un Govern de la Generalitat erràtic que, malgrat tot el que s’ha sofert i totes les esperances i il·lusions generades als darrers anys, malda per tapar les seves contradiccions mentre s’instal·la en el neoautonomisme i en la renúncia a l’horitzó d’independència, a curt i mitjà termini. D’altra banda, Catalunya, com altres societats europees, s’enfronta a reptes gegantins des del punt de vista ecològic, social i econòmic, cultural i demogràfic. En el nostre cas, però, no disposem, ni de bon tros, de les eines d’un Estat propi, sinó que estem condicionats per un Estat espanyol ineficient i que sovint actua conscientment contra els nostres interessos.

Tot això provoca molt desencís i fins i tot crispació en amplis sectors de la societat catalana, sobretot entre les persones que defensem la independència de Catalunya, que sentim la necessitat i la urgència de redreçar la situació, de recuperar aquella sintonia entre les institucions i el poble que es va viure al 2017 i que va permetre fer, contra pronòstic, l’1-O, el qual ens ha marcat tant, personalment i col·lectivament, i que va ser un Referèndum d’Autodeterminació en què cal recordar, per tots els qui voldrien obviar-ho, que vam votar i vam guanyar la independència de Catalunya.

Hi ha una demanda d’unitat, però també de fermesa i de claredat, perquè es pugui deixar enrere les renúncies, les temptacions fratricides i el sectarisme que han condicionat tant, i tan negativament, la política catalana i el camí emprès per al nostre alliberament nacional. No val  a badar: la majoria ens reclama que aprenguem dels errors i culminem el procés que va menar a l’1-O i a la declaració d’Independència del 27 d’octubre de 2017.

Conscients que cal mantenir alt el llistó d’exigència i d’autoexigència, renovem el nostre compromís de donar compliment al mandat de l’1-O i fer efectiva la independència, que roman suspesa. Ho devem als milers de persones represaliades per l’Estat espanyol i per tots els seus tentacles, tan demofòbics. Ho devem a les persones que, per la seva situació socioeconòmica, pateixen d’una manera especialment severa els efectes del dèficit fiscal crònic sobre les polítiques públiques a Catalunya. Ho devem als votants de l’1-O que malauradament ja han traspassat, i que ho han fet sense veure la Catalunya lliure que semblava tan a l’abast. Ho devem a les dones i els homes que, arreu de Catalunya, s’han manifestat i aplegat als carrers i a les places els darrers cinc anys fent un clam contra la repressió, contra el 155 -encara viu- i per la llibertat de Catalunya. Ens ho devem, en definitiva, a tots nosaltres, perquè hi estan en joc la dignitat de Catalunya i la viabilitat del nostre autogovern, davant una Espanya rància, autoritària, catalanòfoba.

Certament, cal fer un cop damunt la taula i recentrar-se en allò que mai no hauríem hagut de permetre que deixés de ser el focus: la independència de Catalunya. No hi ha diàleg possible amb un Estat que no vol ni sap dialogar; no hi ha cap acord possible amb un Estat trampós, gens fiable, barroer. Per això ens cal recuperar el carrer i la iniciativa, preparant-nos per a l’embat democràtic, inevitable. La independència de Catalunya és una opció guanyadora que s’ha de saber articular, i també explicar: la Catalunya independent que propugnem és un projecte engrescador i per a tothom, perquè sabrem fer un país nou amb unes bases constitucionals que ens permetin incorporar-nos a les democràcies avançades, superant les servituds d’una dependència d’Espanya que ens genera crisi, pobresa, i un munt d’oportunitats perdudes….

És el moment de reprendre la iniciativa, a tots els nivells, en tots els àmbits. No deixem que ningú menystingui ni malmeni la força independentista, la força de la gent. Ans al contrari, mobilitzem-nos, empenyem, tornem a actuar com a poble empoderat i conscient de la transcendència del moment que hem demostrat ser.

Com a partit creat al 2015 per tal de fer possible l’1-O i que, malgrat la seva joventut, se sap i es vol hereu de Manuel Carrasco i Formiguera i de tants patriotes que van viure i morir, amb generositat i coherència, per una Catalunya lliure, tingueu la certesa que trobareu Demòcrates de Catalunya compartint l’ambició col·lectiva d’un futur millor per a la Catalunya i per a la seva població i treballant per fer-lo realitat. Al vostre costat, al vostre servei.

Ara, en aquest Onze de Setembre, us encoratgem a anar a la manifestació convocada per l’ANC a Barcelona, i a tots els actes que, arreu del país, serveixin per palesar que som un poble viu, exigent, combatiu i que aspira a realitzar-se lliurement, en condicions de plenitud nacional.  Sapigueu que, amb la mateixa convicció i el mateix compromís de sempre, els voluntaris de Demòcrates de Catalunya hi serem, al Paral·lel i allà on calgui, per la independència de Catalunya!

Visca Catalunya lliure!

Setembre de 2022