Estatuts

Estatuts Demòcrates de Catalunya

Estatuts Demòcrates de Catalunya

PRINCIPIS GENERALS

Som Demòcrates, persones compromeses amb la llibertat, la fraternitat, la justícia social i l’assoliment i consolidació d’un Estat català independent. DEMÒCRATES DE CATALUNYA és un partit del segle XXI que neix amb voluntat de contribuir a la millora de la qualitat democràtica, amb voluntaris i amb un finançament transparent.

Creiem en la política construïda amb i des dels valors. DEMÒCRATES DE CATALUNYA és el comú denominador i espai de confluència d’aquelles persones que comparteixen un conjunt de valors que tenen el seu origen en l’humanisme. Uns valors com a font de llibertat, igualtat, solidaritat i fraternitat. DEMÒCRATES DE CATALUNYA neix del diàleg amb la societat civil, neix del sumatori de persones provinents de l’associació Hereus UDC 1931, d’un conjunt de persones que provenen de l’associació Fem-ho i del Moviment Demòcrata Català, persones que provenen de l’espai social liberal, així com de persones que s’inspiren en el valors de la il·lustració, de la doctrina social de l’església i persones que creuen en una manera nova de fer política.

Compartim un conjunt de valors que tenen el seu origen en l’humanisme i el personalisme comunitari, els quals tradicionalment troben la seva expressió política en la ideologia de base social-cristiana i social lliberal. Creiem en la dimensió transcendent de la persona, el seu caràcter únic i en la llibertat i preservació dels pobles a escollir el seu destí.

Creiem en un país defensor dels drets civils i socials. Una país construït sobre una realitat econòmica solidària i fraternal. Creiem en un país sòlid des d’un punt de vista ètic i moral. Creiem en un país radicalment democràtic, bastit des dels valors republicans i defensor dels drets humans.

Només des de la justícia, el respecte a la diferència i l’amor a la veritat es pot construir un país de futur obert i integrador. Som dels qui viuran en un país normal, amb una nova manera de fer política. Som present, som passat i, sobretot, futur.

PERSONES VOLUNTÀRIES DEMÒCRATES

ARTICLE 1. Persones voluntàries

1. Són voluntàries demòcrates les persones físiques, majors d’edat, que coneixen i accepten el seu ideari i codi ètic. A aquests efectes, les persones voluntàries assimilen els drets i les obligacions que la llei reconeix als afiliats.

2. Les persones afiliades a DEMÒCRATES DE CATALUNYA reben el nom de voluntàries a tots els efectes.

ARTICLE 2. Tramitació de l’alta

1. Per ser voluntària demòcrata cal complimentar el formulari d’adhesió on-line que es pot trobar al web del partit www.democrates.cat.

2. La persona voluntària demòcrata ha d’establir la seva afiliació al territori relacionat amb l’adreça que indiqui al document d’adhesió.

3. Un cop rebut el formulari d’inscripció, DEMÒCRATES DE CATALUNYA ha de contactar per verificar-ne les dades. Si no és possible establir contacte en un mes la sol·licitud serà rebutjada. La sol·licitud d’alta del nou voluntari s’ha de trametre a la organització territorial corresponent i s’ha d’incloure en el llibre de registre corresponent.

4. Les agrupacions territorials corresponents poden fer al·legacions, a les altes del seu àmbit territorial, en un període de 15 dies naturals. Aquestes han de ser avaluades, si és el cas, per la Comissió de Garanties, que li ha de comunicar on-line a la persona afectada l’inici del tràmit. Passat un mes, si no hi ha una comunicació oficial en sentit negatiu, es dóna l’alta per aprovada i s’ha d’incloure en el llibre registre corresponent.

5. En el cas que la persona voluntària vulgui canviar l’adscripció territorial d’afiliació pot fer-ho mitjançant comunicació escrita a l’agrupació territorial de sortida (que ho ha de comunicar a la de destinació), ha d’expressar els motius i la vinculació amb el territori de destinació.

6. Per a poder ser voluntari de DEMÒCRATES DE CATALUNYA no es pot estar afiliat a cap altre partit polític.

7. S’ha d’acordar la suspensió cautelar automàtica de la condició de voluntari de les persones sotmeses a un procés penal respecte dels quals s’hagi dictat interlocutòria d’obertura de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció, així com l’expulsió del partit d’aquelles que hagin estat condemnades per algun dels esmentats delictes.

8. Mitjançant reglament aprovat pel Consell Nacional s’han de tipificar les infraccions i les sancions corresponents.

ARTICLE 3. Drets dels voluntaris demòcrates

Els voluntaris demòcrates tenen el dret de:

Participar activament en la vida interna del partit, en les seves activitats i debats, així com exercir el dret de vot a tots els òrgans territorials que li pertoquin per afiliació, i assistir al Congrés del partit d’acord amb els estatuts vigents i el que determini el Reglament del Congrés.

Expressar lliurement les seves opinions.

Ser elector i elegible a tots els òrgans del partit.

Ser elector i elegible a tots els càrrecs de representació pública.

Recórrer a la Comissió de Garanties quan consideri que els seus drets han estat vulnerats per un òrgan del partit o per un altre voluntari.

A la confidencialitat de les seves dades personals, d’acord amb la normativa vigent.

Desvincular-se del partit quan ho consideri oportú, enviant una comunicació fefaent a l’òrgan territorial corresponent.

Acudir a l’òrgan encarregat de la defensa dels voluntaris.

Ser informat sobre la composició dels òrgans directius i d’administració, sobre les decisions adoptades pels òrgans directius, sobre les activitats realitzades i sobre la situació econòmica.

Impugnar els acords dels òrgans del partit contraris als estatuts.

ARTICLE 4. Deures dels voluntaris demòcrates

Els voluntaris demòcrates han de:

Actuar d’acord amb els principis del partit, i col·laborar personalment, en la mesura de les seves possibilitats.

Expressar lliurement les seves opinions.

Mantenir la confidencialitat de les dades i informacions a les que tingui accés per la seva condició de voluntari demòcrata.

Respectar el que es disposa en els Estatuts del partit.

Respectar i complir els acords vàlidament adoptats pels òrgans directius.

ARTICLE 5. Col·laboració econòmica i/o professional

1. Les persones voluntàries poden fer aportacions de forma periòdica al partit per a la gestió ordinària, com també fer-hi aportacions extraordinàries si se’ls ho demana i sempre que els sigui possible.

2. En cap cas, la impossibilitat de col·laborar econòmicament no ha de limitar ni pot suprimir cap dret de la persona voluntària.

3. Els càrrecs públics han de contribuir al partit d’acord amb el que estableixi el reglament corresponent.

4. Els recursos econòmics per a l’activitat de DEMÒCRATES DE CATALUNYA procedeixen de les diferents fonts de finançament que la llei en vigor permeti, s’han d’aplicar sempre a la seva gestió els principis de màxim rigor i transparència.

5. D’entre les fonts de finançament, DEMÒCRATES DE CATALUNYA renuncia als crèdits bancaris per al finançament de la seva activitat ordinària.

ARTICLE 6. Domicili, sigles, descripció i representació gràfica del logotip.

1. El partit demòcrata utilitza tots els suports de comunicació que té actius, especialment l’adreça info@democrates.cat i del web www.democrates.cat, com espai d’informació, intercanvi, participació i transparència entre els voluntaris demòcrates i la ciutadania. El seu domicili és a Barcelona (08015), carrer Calàbria 149-151, entresol segona (el Comitè Demòcrata Nacional pot acordar el canvi de domicili, i ha de donar compte al Consell Nacional).

2. Les sigles son DEMÒCRATES.

3. El logotip està fet amb tipografia PANTON i color pantone 285.

ARTICLE 7. Patrimoni. Llibres obligatoris

1. DEMÒCRATES DE CATALUNYA no disposa de cap patrimoni en el moment de la fundació.

2. S’han de portar, a més del Llibre de persones Voluntàries, els Llibres d’Actes, de Comptabilitat, de Tresoreria, i d’Inventaris i Balanços, el contingut s’ha de fixar reglamentàriament i ha de permetre en tot moment conèixer la seva situació financera.

ARTICLE 8. Dissolució i/o extinció del partit

1. El Congrés pot acordar la dissolució, fusió i federació de DEMÒCRATES DE CATALUNYA. Per a la inclusió d’aquest punt en l’ordre del dia, es necessari que la majoria absoluta del Consell Nacional o bé tres-cents voluntaris ho proposin.

2. La decisió sobre dissolució, fusió o federació només es pot adoptar per una majoria de 3/5 dels vots a favor entre els assistents al Congrés.

3. En el supòsit de donar-se una fusió, l’entitat que en resulti ha de succeir a DEMÒCRATES DE CATALUNYA en tots els seus drets i obligacions.

4. En cas d’acordar la dissolució, es designa una Comissió Liquidadora formada per cinc voluntaris que ha d’assumir la tasca de liquidació del patrimoni i exercir la representació mancomunada de DEMÒCRATES DE CATALUNYA en la seva fase de liquidació davant qualsevol organisme públic o amb els tercers que hi mantinguin relacions.

5. La Comissió liquidadora ha de procedir a l’alienació dels béns titularitat de DEMÒCRATES DE CATALUNYA en el moment de la seva dissolució, i pot exercir totes les accions que siguin necessàries en defensa del patrimoni. El patrimoni que en resulti en el moment de la dissolució, un cop satisfetes les obligacions financeres que hi hagi, s’han de destinar als fins determinats en el Congrés que acordi la seva dissolució, i ha de tractar-se d’un dels fins establerts pels presents estatuts.

ÒRGANS DE GOVERN I DE CONTROL.

ARTICLE 9. El Congrés Nacional

1. El Congrés Nacional és el màxim òrgan de decisió, debat i participació del partit.

2. El Congrés està dirigit per una Mesa formada per una Presidència del Congrés, acompanyada de tres Vicepresidències i quatre Secretaries que han de vetllar pel seu bon funcionament. S’ha de procurar que hi siguin representades totes les Regions Demòcrates.

ARTICLE 10. Persones que en formen part

Té dret a formar part del Congrés Nacional qualsevol persona voluntària demòcrata que així ho expressi, i s’inscrigui per a participar-hi.

ARTICLE 11. Convocatòria

1. El partit es reuneix en Congrés Nacional ordinari, en el termini màxim de tres anys des de la realització de l’anterior, l’ha de convocar pel Consell Nacional que és l’encarregat d’elaborar l’ordre del dia. Un 10% dels voluntaris poden proposar la inclusió d’un punt a l’ordre del dia.

2. La convocatòria ha de fer-se arribar a tots els voluntaris com a mínim, noranta dies naturals abans de realitzar-se.

3. Amb la convocatòria del Congrés, s’inicia el procés de renovació de totes les estructures territorials, i es comença per les agrupacions locals.

4. A la convocatòria hi ha de constar el dia, el lloc i l’acord del Consell Nacional que convoca el Congrés.

5. El funcionament del Congrés es regula mitjançant un reglament que ha d’incorporar tots els procediments a dur a terme en el Congrés i que ha de ser aprovat com a punt de l’ordre del dia en l’últim Consell Nacional abans del Congrés Nacional.

6. S’estableix com a règim supletori, a falta de reglament del Congrés, el següent:

Abans de prendre cap acord es necessari el corresponent debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents congressistes que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent a judici de la Mesa, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan hi sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en els casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament del Congrés (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres del Congrés).

ARTICLE 12. Funcions

És funció del Congrés Nacional:

Decidir l’estratègia política del partit.

Fixar el posicionament ideològic del partit.

Elegir el Comitè Demòcrata Nacional.

Aprovar, si escau, la gestió del Comitè Demòcrata Nacional.

Aprovar, si escau, el retiment de comptes de la Comissió Econòmica i de Finances.

Elegir els membres de la Comissió de Garanties.

Elegir els membres de la Comissió Econòmica.

Aprovar si escau, les reformes estatutàries que es presentin.

ARTICLE 13. Convocatòria Extraordinària

1. Es pot convocar un Congrés Nacional Extraordinari per tractar només aquells punts que constin a l’ordre del dia, i a proposta motivada del Comitè Demòcrata Nacional o a sol·licitud d’un 10% de les persones voluntàries demòcrates, entre les que ha d’haver representació de com a mínim 3 regions territorials.

2. La convocatòria s’ha de fer com a mínim, 30 dies naturals abans de la celebració del Congrés.

3. Quan la petició vingui del Comitè Demòcrata Nacional el Consell Nacional l’ha de ratificar per majoria absoluta dels seus membres.

ARTICLE 14. El Consell Nacional

1. El Consell Nacional és el màxim òrgan de decisió, debat, participació i control entre congressos.

2. El Consell Nacional està dirigit per la Mesa formada per 1 Presidència del Consell, acompanyada de 4 Vicepresidències i 4 Secretaries que han de vetllar pel seu bon funcionament.

3. S’ha de garantir que a la Mesa hi siguin representades totes les Regions Demòcrates.

4. La Mesa es tria en la primera reunió ordinària del Consell, convocada per la Mesa d’Edat dels consellers nacionals electes.

5. La Presidència de la Mesa té les funcions de convocar el Consell Nacional i moderar el debat.

6. En cas d’absència de la Presidència, n’assumeix les funcions la vicepresidència que correspongui, en ordre descendent.

7. La Presidència de la Mesa del Consell Nacional té funcions de representació Institucional.

ARTICLE 15. Persones que formen el Consell Nacional

1. Formen part del Consell Nacional:

Els membres del Comitè Demòcrata Nacional.

Dos-cents membres a distribuir per comarques i per districtes, en funció del número de voluntaris de cada territori d’acord amb la Llei d’Hondt, amb un mínim de 2 persones representants de cada comarca i de cada districte de la ciutat de Barcelona.

2. Tots els membres tenen veu i vot, excepte els membres del CDN quan la votació afecti a la seva gestió.

3. La condició de membre del Comitè Demòcrata Nacional és incompatible amb la de membre per elecció territorial del Consell Nacional.

ARTICLE 16. Convocatòria

1. El Consell Nacional es convoca de manera ordinària cada 3 mesos, i s’ha de convocar amb un mínim de 15 dies d’antelació.

2. La convocatòria del Consell Nacional ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia, l’acta de la sessió anterior i els temes que s’estableixin per reglament, i ha d’indicar la data i el lloc de celebració.

3. Els membres del Consell Nacional poden proposar modificacions a l’esborrany d’ordre del dia fins a 5 dies abans de la data fixada per a la celebració del Consell Nacional.

4. El president del Consell Nacional pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan a la proposta de modificació li doni suport 10 o més membres del Consell Nacional.

ARTICLE 17 . Debat i presa d’acords

1. Abans de prendre cap acord es necessari el debat que comença amb la proposta o presentació de l’informe corresponent que té una durada màxima de 20 minuts, a la qual ha de seguir la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 5 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 3 minuts.

2. Les votacions del Consell Nacional es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres del Consell Nacional).

ARTICLE 18. Funcions.

Les funcions del Consell Nacional són:

Vetllar per que el Comitè Demòcrata Nacional segueixi les directrius establertes pel Congrés Nacional, i aprovar, si escau, el seu informe de gestió.

Controlar les accions dels diferents òrgans de govern del partit.

Impulsar el debat i la participació de les persones voluntàries de tots els àmbits i en tots els àmbits.

Aprovar si escau, l’informe de la Comissió Econòmica i de Finances.

Aprovar els programes electorals d’àmbit nacional, i ratificar els programes municipals.

Supervisar la tasca duta a terme pels càrrecs públics del partit d’àmbit nacional, que l’hi han de rendir comptes com a mínim un cop l’any.

Designar les persones que han de cobrir les baixes que es produeixin en el Comitè Nacional, o en altres òrgans escollits pel Congrés.

Crear els Espais Demòcrates de Pensament que consideri oportuns, a proposta del Comitè Demòcrata Nacional.

Aprovar els Pressupostos anuals.

Aprovar els reglaments que emanen d’aquests estatuts.

Convocar el Congrés del partit.

Aprovar, si escau, les relacions amb altres partits o aliances electorals.

ARTICLE 19. Convocatòria Extraordinària

1. Un Consell Nacional Extraordinari pot convocar-se per tractar només aquells punts que per urgència temporal no pugui esperar al següent Consell Nacional Ordinari, i a proposta motivada del Comitè Demòcrata Nacional o a sol·licitud d’un 10% dels voluntaris demòcrates, entre els que hi ha d’haver representació de com a mínim 3 regions territorials.

2. La convocatòria ha de fer-se, com a mínim, 3 dies naturals abans de la celebració del Consell.

3. A l’ordre del dia hi ha de constar només el punt que motiva la convocatòria urgent.

ARTICLE 20. El Comitè Demòcrata Nacional (CDN)

1. El Comitè Demòcrata Nacional és l’òrgan de govern que ostenta la direcció executiva.

2. Ha de dirigir l’acció política de DEMÒCRATES DE CATALUNYA, així com també la seva organització, que ha de venir determinada pels acords presos en el marc del Congrés i del Consell Nacional.

3. El Comitè Demòcrata Nacional és l’òrgan encarregat de donar continuïtat a la línia política acordada en els Congressos i adaptar-la a les circumstàncies del moment, executar els acords adoptats pel Consell Nacional i el Congrés i totes aquelles funcions que li encomani, per delegació, el Consell Nacional.

4. El Comitè Demòcrata Nacional és un òrgan col·legiat. Tanmateix tots els seus membres han de tenir una responsabilitat assignada individualment.

5. El Comitè Demòcrata Nacional s’ha de reunir, com a mínim, un cop al mes.

6. Les reunions es convoquen, pels seus portaveus, amb un mínim de 5 dies d’antelació a la convocatòria ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada pel mateix Comitè com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada.

7. La convocatòria ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres del Comitè poden proposar modificacions a l’esborrany fins a 24 hores abans de data fitxada per a la seva celebració. La persona que convoca del Comitè pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació la facin, almenys, 4 membres del Comitè.

8. El Comitè Demòcrata Nacional ha de retre comptes en cada Consell Nacional Ordinari, i al Congrés Nacional.

9. El Comitè Demòcrata Nacional pot proposar la creació dels Espais Demòcrates de Pensament que consideri oportuns.

10. S’estableix com a règim supletori, a falta de reglament del Comitè Demòcrata Nacional, el següent:

Abans de prendre cap acord es necessari el debat que ha de començar amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual podrà seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

Les votacions es faran a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que seran secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament del Comitè (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres del Comitè).

ARTICLE 21. Persones que formen el Comitè Demòcrata Nacional

1. Formen part del Comitè Demòcrata Nacional:

Fins a 35 persones elegides pel Congrés, d’entre les quals, el Comitè Demòcrata Nacional ha d’escollir, com a mínim, 2 portaveus polítics.

Entre les funcions dels portaveus polítics hi ha la de convocar les reunions del Comitè Demòcrata Nacional i moderar el debat. Ostenten solidàriament les funcions de representació legal i Institucional de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Un representant dels membres electes a nivell nacional de cada cambra.

El portaveu de cada regió demòcrata.

2. El Comitè Demòcrata Nacional pot constituir una Comissió Delegada d’entre els seus membres per coordinar tasques executives.

ARTICLE 22. Elecció dels membres del Comitè Demòcrata Nacional

Els membres del Comitè Demòcrata Nacional s’escullen per llistes obertes al Congrés Nacional. Les vacants son cobertes per llistes obertes al Consell Nacional.

EL PARTIT AL TERRITORI

ARTICLE 23. Divisió territorial

DEMÒCRATES DE CATALUNYA es constitueix en diferents nivells territorials: regionals, comarcals i locals.

ARTICLE 24. Organització Regional

1. DEMÒCRATES DE CATALUNYA s’organitza en:

Regió de la ciutat de Barcelona.

Regió Metropolitana de Barcelona: La formen les comarques del Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Regió Catalunya Central: Bages, Berguedà, Moianès i Osona.

Regió del Penedès: Alt Penedès, Garraf i Anoia.

Regió de Lleida.

Regió Terres de l’Ebre.

Regió de Tarragona.

Regió de Girona.

Regió de Muntanya, d’acord amb el que estableix la Disposició transitòria cinquena.

Regió Internacional, d’acord amb el que estableix la Disposició transitòria cinquena.

2. Cada regió Demòcrata té un Comitè Demòcrata Regional i una Assemblea Regional.

ARTICLE 25. El Comitè Demòcrata Regional (CDR)

1. El CDR està format per:

Els Alcaldes, i en el cas de Barcelona, els regidors.

Els portaveus comarcals o de districte.

Un membre de cada comarca -o districte en el cas de Barcelona ciutat-, escollit en l’Assemblea comarcal o de districte corresponent.

Fins a deu membres a distribuir comarcalment i/o per districte, en funció del número de voluntaris de cada comarca d’acord amb la Llei d’Hondt, escollits per l’assemblea comarcal o de districte corresponent.

Els membres del CDN de cada Regió Demòcrata.

2. Cada Comitè Demòcrata Regional tria d’entre els seus membres com a mínim un portaveu, que s’encarrega de convocar i moderar el debat, i té funcions de responsabilitat institucional en aquell àmbit regional.

3. Les Funcions del Comitè Demòcrata Regional s’han d’establir per reglament.

4. Les reunions s’han de convocar, pels seus portaveus, amb un mínim de 5 dies d’antelació a la convocatòria ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada pel mateix Comitè com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada. La convocatòria ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres del Comitè poden proposar modificacions a l’esborrany fins a 24 hores abans de data fixada per a la seva celebració. El portaveu del Comitè que convoca pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació la presenti un 10% dels membres del Comitè.

5. Abans de prendre cap acord es necessari el debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

6. Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament corresponent (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres del Comitè).

ARTICLE 26. L’Assemblea regional

1. L’Assemblea regional és l’òrgan màxim del partit en el seu àmbit territorial, i està formada per la totalitat de voluntaris de la regió demòcrata.

2. L’Assemblea regional ha d’impulsar les eleccions primàries per l’elecció de càrrecs electes del seu àmbit territorial, així com impulsar l’acció del partit en l’àmbit regional corresponent, ha de facilitar la participació dels voluntaris i ha de vetllar per l’organització del partit a la regió i pel compliment dels acords del Comitè Demòcrata Nacional, del Consell Nacional i del Congrés.

3. L’Assemblea regional ha de reunir-se, com a mínim, cada 6 mesos.

4. Els portaveus del Comitè regional son els encarregats de convocar les reunions, amb un mínim de 7 dies d’antelació a la convocatòria ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada per la mateixa Assemblea com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada. La convocatòria ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres de l’Assemblea poden proposar modificacions a l’esborrany fins a 24 hores abans de la data fixada per a la seva celebració. La persona que convoca l’Assemblea pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació sigui presentada per un 10% dels membres de l’Assemblea.

5. Abans de prendre cap acord és necessari el debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

6. Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament corresponent (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres de l’Assemblea).

ARTICLE 27. Organització comarcal

1. Dins de cada regió demòcrata, Demòcrates de Catalunya s’organitza en comarques -districtes en el cas de la ciutat de Barcelona-, i la Val d’Aran.

2. Cada comarca Demòcrata té un Comitè Demòcrata comarcal i una Assemblea comarcal.

ARTICLE 28. Comitè demòcrata Comarcal (CDC)

1. El Comitè Demòcrata Comarcal és l’òrgan col·legiat responsable de l’organització en el seu àmbit territorial.

2. Ha d’organitzar la participació dels voluntaris, així com facilitar que els càrrecs públics del seu àmbit retin comptes a l’assemblea.

3. Ha de vetllar pel compliment de les orientacions i disposicions dels òrgans de rang superior.

4. Ha de validar les altes de voluntaris en el seu àmbit territorial

5. Ha de vetllar per la creació de les agrupacions locals corresponents al seu territori quan es reuneixin les condicions que estableix l’article 28 d’aquests estatuts.

6. Ha de fer una proposta raonada a l’Assemblea comarcal dels processos d’eleccions primàries.

7. Les reunions es convoquen pels seus portaveus, amb un mínim de 5 dies d’antelació si la convocatòria és ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada pel mateix Comitè com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada. La convocatòria ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres del Comitè poden proposar modificacions a aquest esborrany fins a 24 hores abans de la data fixada per a la seva celebració. El membre del Comitè que convoca pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació sigui presentada per un 10% dels membres del Comitè.

8. Abans de prendre cap acord és necessari el debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

9. Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament corresponent (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres del Comitè).

ARTICLE 29. Persones que formen el Comitè Demòcrata Comarcal (CDC)

El Comitè Demòcrata Comarcal està format per:

Els portaveus de cada Comitè demòcrata local constituït a la comarca o al districte de la ciutat de Barcelona.

Els alcaldes o caps de llista de tots els municipis de la comarca o els consellers municipals dels districtes de la ciutat de Barcelona.

Els consellers nacionals de la comarca corresponent.

Fins a 5 persones voluntàries elegides a l’Assemblea Comarcal.

Cada Comitè Demòcrata Comarcal tria d’entre els seus membres com a mínim 1 portaveu, que s’encarrega de convocar i moderar el debat, i té funcions de responsabilitat institucional en aquell àmbit comarcal.

Els membres del CDR que formin part com a voluntaris de la comarca corresponent.

ARTICLE 30. Assemblea comarcal

1. Son membres, amb veu i vot, tots els voluntaris Demòcrates de la comarca o districte corresponent en el cas de la ciutat de Barcelona.

2. D’entre les funcions de l’Assemblea comarcal hi ha la de ratificació, si s’escau, del procés d’eleccions primàries per l’elecció de càrrecs públics del seu àmbit territorial, impulsar l’acció del partit en l’àmbit comarcal corresponent, facilitar la participació dels voluntaris, vetllar per l’organització del partit a la comarca i el compliment dels acords del Comitè Demòcrata Nacional, del Consell Nacional i del Congrés.

3. L’Assemblea comarcal ha de reunir-se, com a mínim, cada 6 mesos.
4. Els portaveus del Comitè comarcal son els encarregats de convocar les reunions amb un mínim de 7 dies d’antelació a la convocatòria ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada per la mateixa Assemblea com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada. La convocatòria ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres de l’assemblea poden proposar modificacions a l’esborrany fins a 24 hores abans de la data fixada per a la seva celebració. El portaveu del Comitè encarregat de convocar l’Assemblea pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació la presentin un 10% dels membres de l’Assemblea.

5. Abans de prendre cap acord és necessari el debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

6. Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest ha estat aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament corresponent (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres de l’Assemblea).

ARTICLE 31. Organització local

1. Forman part d’una Agrupació demòcrata local tots els voluntaris demòcrates del municipi, o barri en el cas de la ciutat de Barcelona.

2. Cada Agrupació demòcrata local té un Comitè Demòcrata local i una Assemblea local.

ARTICLE 32. Comitè Demòcrata Local (CDL)

1. Es pot constituir un Comitè Demòcrata Local quan:

En municipis de fins a 1.000 habitants hi hagin, com a mínim, 3 persones voluntàries. En aquest cas, el CDL està format per 3 membres elegits a l’Assemblea.

En municipis de 1.001 fins a 15.000 habitants hi hagi, com a mínim, 5 persones voluntàries. En aquest cas, el CDL està format per 5 membres elegits en Assemblea.

Municipis de 15.001 fins a 30.000, com a mínim, 10 persones voluntàries. En aquest cas, el CDL està format per 7 membres elegits en l’Assemblea.

Municipis de més de 30.001 habitants hi hagin, com a mínim, 15 persones voluntàries. En aquest cas el CDL està format per 11 membres elegits per l’Assemblea.

2. Cada Comitè demòcrata local tria d’entre els seus membres com a mínim un portaveu, que s’encarrega de convocar i moderar el debat, i té funcions de responsabilitat institucional en aquell àmbit local.

3. Cada Agrupació local pot designar responsabilitats concretes als seus membres en funció de les seves necessitats.

4. Totes les eleccions en aquest àmbit son per llistes obertes.

5. Son membres del CDL els que ho siguin del CDC que formin part com a voluntaris del municipi.

6. Les reunions es convoquen, pels seus portaveus, amb un mínim de 5 dies d’antelació si la convocatòria és ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada pel mateix Comitè com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada. La convocatòria ha d’anar acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres del Comitè poden proposar modificacions a l’esborrany fins a 24 hores abans de data fixada per a la seva celebració. El membre del Comitè encarregat de convocar pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació la faci un 10% dels membres del Comitè.

7. Abans de prendre cap acord és necessari el debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

8. Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament corresponent (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres del Comitè)

ARTICLE 33. L’Assemblea Local (AL)

1. És el màxim òrgan del partit a cada municipi o barri en el cas de la ciutat de Barcelona.

2. L’Assemblea local és l’encarregada de triar els membres del Comitè Demòcrata Local, així com de ratificar el procés de primàries proposat pel Comitè Demòcrata Local, per a triar els representants electes del partit a l’àmbit municipal.

3. L’Assemblea local ha de vetllar pel compliment dels acords dels òrgans territorials superiors, i garantir que els càrrecs públics locals retin comptes, amb la freqüència que es determini.

4. En l’Assemblea local s’ha de fomentar la participació de tots els voluntaris demòcrates del seu àmbit.

5. L’Assemblea local ha de reunir-se, com a mínim, cada 6 mesos.

6. Les reunions les convoquen els portaveus del Comitè local, amb un mínim de set dies d’antelació si la convocatòria és ordinària, i de 24 hores en el cas que la convocatòria tingui el caràcter d’extraordinària i urgent. La urgència ha de ser apreciada per la mateixa Assemblea com a punt previ a l’inici de la sessió així convocada. La convocatòria va acompanyada d’un esborrany d’ordre del dia. Els membres de l’Assemblea poden proposar modificacions a aquest esborrany fins a 24 hores abans de la data fixada per a la seva celebració. El convocant de l’Assemblea pot modificar l’esborrany d’ordre del dia en funció de les propostes que rebi i ho ha de fer necessàriament quan la proposta de modificació tingui el suport d’un 10% dels membres de l’Assemblea.”

7. Abans de prendre cap acord és necessari el debat que comença amb la proposta o informe corresponent, amb una durada màxima de 20 minuts, a la qual segueix la rèplica per part dels diferents membres que demanin intervenir en el debat de 10 minuts com a màxim, a la qual pot seguir una contrarèplica de 10 minuts i, si fos sol·licitat i pertinent, pot haver un torn de dúplica de 5 minuts.

8. Les votacions es fan a mà alçada, excepte quan es tracti d’eleccions de persones, que son secretes. S’entén adoptat un acord quan aquest sigui aprovat per majoria simple (més vots positius que negatius), excepte en aquells casos en què es requereixi de manera expressa una majoria reforçada, d’acord amb aquests estatuts o el Reglament corresponent (s’entén per majoria absoluta el vot favorable de més de la meitat dels membres de l’Assemblea).

ALTRES ÒRGANS DEL PARTIT

ARTICLE 34. Espais Demòcrates de Pensament (EDP)

1. Són espais de participació, debat i elaboració de documents i propostes que poden formar part del corpus de pensament del partit, en base a la reflexió, el compromís i l’acció de les persones voluntàries.

2. Els Espais són els promotors dels diferents programes electorals, i han de permetre conciliar el pensament amb l’acció del partit.

3. En els Espais poden col·laborar persones alienes al partit que per als seus coneixements i les seves experiències poden aportar coneixement tant al partit com a les persones voluntàries.

4. Els Espais Demòcrates de Pensament s’organitzen en funció de les necessitats de cada tema i cada moment.

ARTICLE 35. La Comissió de Garanties (CG)

1. La Comissió de Garanties és l’òrgan col·legiat, nomenat pel Congrés Nacional, que s’encarrega de preservar el compliment d’aquests estatuts i dels reglaments que d’ells emanin, de garantir els drets dels voluntaris demòcrates i de dirimir els casos de conflictes interns de l’organització, o entre voluntaris, que puguin sorgir i que els hi siguin plantejats.

2. La Comissió ha d’estar formada per 5 persones titulars i 5 suplents, les quals no han de formar part de cap òrgan de gestió del partit, i han de pertànyer, com a mínim, a tres regions demòcrates.

3. La Comissió ha d’escollir, d’entre els seus membres, un portaveu que té com a funcions, la de convocatòria i la de moderació de les sessions.

4. La Comissió, si així ho considera i per unanimitat, pot demanar una consulta de l’Assessoria jurídica del partit, que ha d’emetre informe d’allò que se li consulti o demani, sense que aquest sigui vinculant.

5. Els membres de la Comissió de Garanties son elegits pel Congrés i reten comptes al Congrés o al Consell Nacional si així li demana expressament el Comitè Demòcrata Nacional.

ARTICLE 36. La Comissió Econòmica i de Finances (CEiF)

1. La Comissió Econòmica i de Finances és l’òrgan que s’encarrega de supervisar i fiscalitzar l’administració econòmica i patrimonial del partit.

2. La Comissió ha d’estar formada per 8 persones que no poden formar part de cap òrgan de gestió del partit, que representin a cadascuna de les regions demòcrates.

3. Els membres que formen la Comissió són elegits pel Congrés Nacional i han d’acreditar la formació i l’experiència necessària en la matèria.

4. La Comissió ha de rendir comptes al Consell Nacional que pertoqui sempre que s’hi presenti el nou pressupost anual, la liquidació de l’anterior o qualsevol informació o dades rellevants que modifiquis els comptes o la previsió econòmica de funcionament del partit, així com en cada Congrés Nacional ordinari.

5. En tot cas, el Comitè Nacional Demòcrata ha de donar compliment a la remissió dels comptes anuals al Tribunal de Comptes dins el termini legalment establert.

6. En qualsevol cas, les dades econòmiques del partit són públiques i han de ser publicades al lloc web del partit.

DE LES ELECCIONS I LES VOTACIONS

ARTICLE 37. Les eleccions i votacions

1. Totes les eleccions a càrrecs interns s’han de fer a través de llistes obertes. Resulten escollits el número de candidats que sigui igual o inferior al número de places a escollir.

2. Totes les eleccions a càrrecs públics electes es duen a terme pel procediment de primàries.

3. Totes les votacions que facin referència a persones son secretes.

4. En cas d’empat en qualsevol votació, és la Comissió de Garanties qui proposa la fórmula de resolució del conflicte.

5. El vot és personal i indelegable.

DE LA INTEGRACIÓ DEL MOVIMENT DEMÒCRATA CATALÀ

ARTICLE 38. De la Integració del Moviment Demòcrata Català (MDC)

1. El Moviment Demòcrata Català té la consideració d’entitat cofundadora de DEMÒCRATES DE CATALUNYA i gaudeix d’un reconeixement singular. La seva naturalesa i funcions s’enquadren dins la figura d’Espai Demòcrata de Pensament en qualitat d’òrgan permanent.

2. Mentre coexisteixin DEMÒCRATES DE CATALUNYA i Moviment Demòcrata Català les relacions entre ambdues parts es regeixen a través dels acords que oportunament s’assoleixin, sens perjudici de la subjecció i subordinació del Moviment Demòcrata Català a les directrius orgàniques, institucionals i normatives de DEMÒCRATES DE CATALUNYA, així com als seus estatuts i als reglaments que siguin d’aplicació.

RÈGIM GENERAL DE RECURSOS

ARTICLE 39. Règim general de recursos

1. S’estableix el termini de 5 dies per impugnar els acords que es considerin contraris a la normativa del partit, mitjançant un correu electrònic dirigit a la Comissió de Garanties que ha d’acusar la rebuda del recurs.

2. El recurs ha d’anar signat per un mínim de 5 persones voluntàries o bé per acord de qualsevol òrgan executiu del partit.

3. La Comissió de Garanties té l’obligació de resoldre el recurs presentat en un termini que no superi els 10 dies hàbils des de l’acusament de rebuda del recurs.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

PRIMERA.- Nous reglaments

1. El Consell Nacional, en un termini no superior a 12 mesos des de l’entrada en vigor dels presents Estatuts, ha d’aprovar els reglaments i codis que emanen d’aquests estatuts.

2. La Mesa del Consell Nacional ha d’impulsar l’elaboració dels esmentats reglaments.

SEGONA.- Relacions amb les Joventuts Demòcrates (JD)

1. DEMÒCRATES DE CATALUNYA ha de constituir un Comitè d’enllaç amb les Joventuts Demòcrates quan aquestes es constitueixin, per establir un Protocol de relacions.

2. Les directrius que emanin d’aquest primer Protocol de relacions han de ser ratificades pel Consell Nacional, i només en aquest cas, poden implicar modificacions en els òrgans que regulen aquests estatuts.

TERCERA.- Aplicació dels estatuts

1. Aquests estatuts entren en vigor en el moment de la seva aprovació al Congrés. Tanmateix, s’eximeix de la seva aplicació, per impossibilitat temporal, les convocatòries prèvies al Congrés que marquen els Estatuts. Només en aquest primer període post-congressual, és potestat del CDN convocar les assemblees regionals necessàries per tal de triar els diferents comitès regionals, i la resta d’estructures territorials. Aquest procés ha d’estar acabat abans de finalitzar l’any en curs.

2. De forma excepcional i només com a conseqüència del Congrés Fundacional, es faculta expressament al primer Consell Nacional que es constitueixi per a que dugui a terme l’elecció de la Comissió de Garanties i la Comissió Econòmica i de Finances.

QUARTA.- Adaptació a la normativa

De forma excepcional i només com a conseqüència del Congrés Fundacional, es faculta expressament al Consell Nacional per adaptar aquests estatuts a les prescripcions tècniques legals que marca la Llei de partits polítics i la normativa complementària, com a conseqüència d’un eventual requeriment per part de l’autoritat administrativa.

CINQUENA.- Organització territorial

1. Per acord majoritari dels voluntaris corresponents a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Alt Urgell, es constituirà la Regió de Muntanya. L’esmentat acord haurà de ser ratificat pel Consell Nacional. Provisionalment els voluntaris de les comarques de la Regió de Muntanya s’integren a la Regió de Lleida.

2. El Consell Nacional pot acordar la creació de la Regió Internacional, que aplega els voluntaris en els termes que es determini.

3. La organització territorial es pot revisar i modificar per acord del Consell Nacional i posterior ratificació pel següent Congrés, en cas que la divisió interna de Catalunya sigui modificada seguint el desenvolupament del Pla Territorial General de Catalunya, tal i com estableix la Llei de vegueries.

SISENA.- La Comissió de Garanties

Pel que fa a la Comissió de Garanties i fins a la celebració del proper Congrés, la Comissió pot estar formada per 5 persones titulars i 5 suplents que pertanyin com a mínim, a 3 regions demòcrates, i poden formar part d’algun òrgan de gestió del partit.

SETENA.- La Comissió Econòmica i de Finances

Pel que fa a la Comissió Econòmica i de Finances i fins a la celebració del proper Congrés la Comissió pot estar formada per una persona de cada una de les regions descrites per l’article 20 més una que ha de representar els interessos nacionals, i poden formar part d’algun òrgan de gestió del partit.

DISPOSICIONS FINALS

PRIMERA.- Tractament del gènere referit a persones

En aquests Estatuts, les denominacions de gènere masculí referides a les persones voluntàries inclouen dones i homes.

SEGONA.- Reforma d’estatuts

La reforma dels presents estatuts s’ha de fer en un Congrés Nacional a petició del Comitè Demòcrata Nacional i l’ha de ratificar la majoria absoluta del Consell Nacional, o a petició del 20% dels voluntaris demòcrates que formin part de, com a mínim, 3 regions territorials.

ANNEX 1 – REGIM SANCIONADOR

Exposició de motius

La condició de voluntari demòcrata comporta una sèrie de deures que estableix l’article 4 dels estatuts, la concreció dels quals constitueix una exigència legal per tal de dotar de seguretat jurídica el marc de relació entre els voluntaris entre si i entre aquests i els diferents òrgans de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Els Estatuts de DEMÒCRATES DE CATALUNYA en l’article 2 remeten a un reglament que ha d’aprovar el Consell Nacional i que ha d’establir la tipificació de les infraccions i les corresponents sancions.
El present reglament té per objecte concretar les conductes, definir les sancions corresponents i establir el procediment que atorgui les majors garanties.

Article 1. Expedient disciplinari

El voluntari que no compleixi amb els seus deures envers DEMÒCRATES DE CATALUNYA o que amb la seva conducta pública o privada menystingui o atempti contra els principis de DEMÒCRATES DE CATALUNYA, és objecte del corresponent expedient disciplinari del qual se li donarà audiència, d’acord amb el procediment següent:

El procediment disciplinari s’inicia, amb decisió motivada, pel Comitè Executiu Nacional, que actua com a òrgan col·legiat, qui ha de comunicar l’inici del procediment a l’interessat per correu certificat, i li ha de donar compte del fet pel qual s’inicia el procediment.

El procediment disciplinari l’instrueix la Comissió de Garanties. La Comissió de Garanties ha d’elegir d’entre els seus membres 1 instructor i 3 dels seus membres per dur a terme la resolució motivada de l’expedient, una vegada que la instrucció hagi acabat.

En la instrucció de l’expedient disciplinari, la Comissió de Garanties ha d’escoltar totes les parts en conflicte. La Comissió de Garanties es reserva la possibilitat d’audiència, proposició i pràctica de proves.

Des de la recepció de la comunicació de l’inici del procediment, el voluntari objecte de l’expedient té un termini de 15 dies naturals per presentar tota la documentació que consideri necessària.

Una vegada finalitzada la instrucció de l’expedient, l’instructor ha de proposar una resolució. La resolució final correspon als 3 membres de la Comissió de Garanties elegits, d’acord amb el que estableix l’apartat b. d’aquest article. Els 3 membres encarregats de la resolució no poden participar en la instrucció de l’expedient. La seva decisió ha de ser adoptada per majoria absoluta. Des de l’inici de l’expedient fins a la resolució no pot transcórrer un termini superior a 6 mesos.

La decisió adoptada per la Comissió de Garanties s’ha de comunicar de forma fefaent a les parts. Contra les sancions disciplinàries, es pot interposar recurs davant de la Comissió, en el termini de 15 dies. La resolució de l’esmentat recurs correspon als membres que no hagin participat anteriorment en l’expedient.

S’ha d’acordar la suspensió cautelar automàtica de l’afiliació dels voluntaris que estiguin incursos en un procés penal respecte dels quals s’hagi dictat acte d’apertura de judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció així com també s’ha d’acordar la sanció d’expulsió de DEMÒCRATES DE CATALUNYA d’aquells que hagin estat condemnats per algun dels esmentats delictes.

Article 2. Mesures sancionadores

Els actes contraris als estatuts de DEMÒCRATES DE CATALUNYA poden ser sancionats amb alguna de les mesures següents:

Un apercebiment verbal o escrit.

La suspensió temporal de la condició de voluntari per un període de fins a 1 any.

La inhabilitació per al compliment de càrrecs al si de DEMÒCRATES DE CATALUNYA o en representació d’aquest.

La separació de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Article 3. Tipificació de les sancions

1. Les infraccions son qualificades de molt greus, greus o lleus.

2. Les sancions s’imposen d’acord amb la gravetat dels fets, la seva reiteració, la transcendència interna i externa a DEMÒCRATES DE CATALUNYA i, en el seu cas, la responsabilitat del voluntari com a persona amb responsabilitats públiques per expressa confiança de l’organització.

Article 4. Infraccions molt greus

Cometen infracció molt greu els qui incorrin en algun dels supòsits següents:

Atemptar contra qualsevol dels drets regulats per la Declaració Universal dels Drets Humans.

Incórrer en qualsevol forma de corrupció en l’exercici de càrrecs públics.

Manipular o atemptar contra la lliure decisió dels afiliats a DEMÒCRATES DE CATALUNYA o dels seus òrgans de decisió.

Actuar, en l’exercici de càrrecs públics, de forma contrària als principis de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Acumular dues infraccions greus.

Article 5. Sancions de les infraccions molt greus

1. Les sancions de les infraccions molt greus son:

Suspensió de la condició de voluntari de 6 mesos a 1 any.

Inhabilitació per a ocupar càrrecs al si de DEMÒCRATES DE CATALUNYA o en representació d’aquest de 6 mesos a 1 any.

Separació de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

2. La suspensió de la condició de voluntari i la inhabilitació són sancions que no s’exclouen entre si.

Article 6. Infraccions greus

Cometen infracció greu els qui incorrin en algun dels supòsits següents:

Propagar notícies falses que desprestigiïn DEMÒCRATES DE CATALUNYA, desqualifiquin l’organització o els seus òrgans.

Realitzar declaracions públiques en nom de DEMÒCRATES DE CATALUNYA que comprometin l’organització sense comptar amb l’autorització prèvia.

Fer abandó de les funcions que DEMÒCRATES DE CATALUNYA li hagi encomanat.

Suplantar o atribuir-se càrrecs o funcions de qualsevol classe o naturalesa que no li corresponguin.

Haver estat sancionat per la Comissió per 2 o més faltes lleus.

Desatendre els acords i directrius adoptats per òrgans estatutaris de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Assumir compromisos o acords polítics amb altres formacions o persones físiques sense la prèvia autorització expressa de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Article 7. Sancions de les infraccions greus

1. Les sancions de les infraccions greus son:

Suspensió de la condició de voluntari d’1 a 6 mesos.

Inhabilitació per al compliment de càrrecs al si de DEMÒCRATES DE CATALUNYA o en representació d’aquest de 6 mesos a 1 any.

2. Les sancions establertes per l’apartat 1 no són excloents entre si.

Article 8. Infraccions lleus

Cometen infracció lleu els qui incorrin en algun dels supòsits següents:

Actuar amb negligència en alguna de les funcions que li hagués encomanat un òrgan competent de DEMÒCRATES DE CATALUNYA.

Negar la col·laboració als treballs per als quals sigui requerit per DEMÒCRATES DE CATALUNYA sense prou causa.

Les manifestacions públiques situades fora del debat ideològic que tinguin per objecte desacreditar i/o menysprear un altre voluntari.

Article 9. Sancions de les infraccions lleus

1. Les sancions de les infraccions greus son:

Suspensió de la condició de voluntari de 15 dies a 3 mesos.

Inhabilitació per al compliment de càrrecs al si de DEMÒCRATES DE CATALUNYA o en representació d’aquest d’1 a 6 mesos.

Apercebiment verbal o escrit.

2. Les sancions establertes per l’apartat 1 no són excloents entre si.

Qui és qui

Espais demòcrates