“No podem generar expectatives que no es poden complir, perquè estem parlant de persones. Cal parlar de finançament, del debat sobre la reforma de la renda garantida de ciutadania i de tenir competències en fiscalitat”. Titon Lailla al Parlament

Ahir, la diputada demòcrata Titon Lailla va intervenir al Parlament per insistir en la necessitat de repensar el sistema de drets socials amb una perspectiva més àmplia i sostenible. Durant el seu discurs, ha subratllat la importància de no generar expectatives inabastables i d’aprofitar els recursos existents.

Lailla ha posat de manifest que l’actual sistema de prestacions socials depèn, en gran mesura, dels recursos disponibles, i no de les necessitats reals de la ciutadania. La diputada ha remarcat la necessitat de no deixar caure cap ciutadà, però també d’assegurar-se que les expectatives generades puguin ser satisfetes. Aquesta dualitat entre la universalitat de les prestacions i la limitació pressupostària és una qüestió clau.

En la seva intervenció, Lailla ha referenciat les esmenes proposades pel grup parlamentari en una moció anterior, destacant la importància de no eliminar l’oficina de la prova pilot, sinó de transformar-la en un centre que estudiï les ajudes socials més enllà de la renda bàsica universal. La diputada ha expressat la importància de compatibilitzar diferents ajudes i prestacions, com la renda garantida de ciutadania i els ajuts de lloguer.

Un dels punts clau de la proposta és l’ús de la recerca qualitativa en el món social per avaluar l’impacte de les polítiques i garantir-ne l’eficàcia. Lailla ha defensat una aproximació que asseguri que ningú caigui del sistema, garanteixi els recursos necessaris i eviti la generació d’expectatives impossibles de complir per part de l’Administració i la societat en general.

Recupera la intervenció: